Лисичка справжня або її ще називають лисичка звичайна – гриб з родини лисичкових (Cantharellaceae). Дуже розповсюджена й на Чернігівщині. Має опуклу, плоску або увігнуту, лійкоподібну, часто асиметричну, жовтеньку шапку діаметром від 2,5-5 см. Вузькі, складчастоподібні, з численними анастомозами жовті пластинки. Короткі, гладкі ніжки, 2-4 см завдовжки, кольору шапки, звужені до основи, пише sknews.net.
Поширена по всій території України. Росте у хвойних і листяних лісах, переважно добре освітлених. Зустріти її можна на не дуже моховитих галявинах зі слабким трав’янистим покривом. Особливо полюбляють лисички хвойні ліси помірного клімату, де ростуть групками з липня місяця і до кінця осені.
Лисичка – їстівний гриб. Вживається свіжим, маринованим, солоним або сушеним. Як то кажуть: «На смак і колір товаришів немає». Має досить специфічний смак і аромат, однак, полюбляється більшості грибників.
За калорійністю лисички порівняні з печерицями чи опеньками, але значно поступаються білим грибам та підберезниками.
Також лисички є джерелом цілого ряду вітамінів та мінералів. В них містяться вітаміни – А, В1, РР, амінокислоти та мікроелементи, що спряють, наприклад, покращенню зору та можуть попереджувати різні очні захворювання. Тільки за вмістом вітаміну А лисички випереджують відому нам моркву. Насичені лисички такими потрібними для організму людини жирними кислотам як Омега 9 і Омега 6.
На Ніжинщині теж вродили лисички! Нещодавно ніжинка Олена Марченко похвалилася власноруч зібраними давами лісу неподалік від Ніжина:
"Їхали по маслята, а назбирали лисичок, - розповідає Олена. - І ось - за три години - корзинка! Лисички ростуть сім'ями".
Центральне - з мережі
Немає коментарів:
Дописати коментар