суботу, 14 серпня 2021 р.

Штам «Дельта» дістався Ніжина: є інфіковані


На Чернігівщині у 25 людей підтвердили захворювання штамом коронавірусу «Дельта». Всіх їх у стані середнього ступеня важкості шпиталізували. 

Про це у програмі «Сьогодні. Головне» на Суспільному розповіла лікарка-інфекціоністка КП «Чернігівський обласний медичний центр соціального значущих та небезпечних хвороб» Ірина Тесленок.З її слів, двадцять два хворих нині на кисневій підтримці.

«Цей штам відрізняється від інших штамів тим, що він більш агресивніший та більш заразніший, на відміну від інших штамів. Більш смертоносний цей штам і більш небезпечний. Якщо при інших штамах коронавірусу одна хвора людина заражала двох людей, то цей діє по іншому — одна хвора людина заражає 4 людей. Менше інкубаційний період при штамі «Дельта». Цей період скоротився до 2-3 днів. І вже на 3-4 день від моменту зараження діагностуємо пошкодження легень. Також частіше діагностуємо зараження судин, тобто тромбоутворення. Більше органів вражається при цьому штамі. Найбільше вражаються легені,сердечні м'язи і головний мозок», — розповіла Ірина Тесленок.

Інфікування штамом «Дельта» виявили у Чернігові, Ніжині та Ніжинському районі, а також в Городнянській громаді.

Симптоми при штамі «Дельта»: висока температура, біль у горлі та животі, нежить.

Відсутність запаху та смаку не завжди є характерним для «Дельти», пояснює лікар-пульмунолог Чернігівської обласної лікарні пояснює Іван Тельнов.

«Він починається раптово й інколи люди списують це на звичайне вірусне захворювання. Розповсюджується через те, що ми вдихаємо повітря, коли чхаємо, краплі слини потрапляють у навколишнє середовище і людина це вдихає».
В групі ризику літні люди, хворі на цукровий діабет, люди із супутніми захворюваннями, онкохворі та люди, які мають хронічно-ниркову недостатність.

Нагадаємо, штам коронавірусу «Дельта» вперше виявили восени минулого року в Індії.

Немає коментарів:

Дописати коментар